Plastik Kırma Makinelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları

Plastik Kırma Makinelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları

İşlenmiş olan Plastik malzemenin geri dönüştürülerek tekrar kullanılmak üzere plastik kırma makinelerinde küçük parçalara ayrılarak kırılması   işlemidir. Plastik Kırma tehlikeli bir iştir. Gerekli güvenlik kurallarına uyulmadığı takdirde Pnömokonyoz  ve iş kazaları ile karşı karşıya kalınabilir.

Kırma makinesinde olması gereken güvenlik donanımları

Kırma Makinelerindeki Tehlikeler ve Riskler Nelerdir?

Toz
Kırma işlemi sonrasında havaya uçuşan toz partikülleri solunum yolu ile insan vücuduna girerek Pnömokonyoz denilen meslek hastalığının oluşmasına sebebiyet verir. Eğer tedavi edilmez, gerekli önlemler alınmaz  ise  insanlar için ölümcül olabilecek sonuçların doğmasına sebebiyet verebilir.

Tozların diğer bir önemli tehlikesi ise, zaman içinde elektrik panoları içinde birikerek yangına sebebiyet vermesidir.

Önlem
Kırma makinelerinin bulunduğu ortamda iyi bir havalandırma sistemi kurulması şarttır. Havalandırmada amaç tozu çıktığı kaynakta kontrol altına alıp, insanlara gelmesini önlemektir. Havalandırma sistemi olduğu halde ortamdaki toz engellenememiş ise çalışan personele mutlaka Uygun tipte FFP1 veya FFP2 toz maskeleri verilmesi sağlanmalıdır.

Kırma gibi tozlu işlerin yapıldığı işlerde Elektrik panolarının 3 ayda bir defa mutlaka temizlenmesi sağlanmalıdır.

Tozlu Elektrik Panosunun iç kısmı

Gürültü

Kırma makinelerinin bıçakları darbelere karşı yüksek mukavemetli  çelikten yapılmıştır. Plastik malzeme bu bıçaklar tarafından kırılırken ortama 95-110dB arası gürültü çıkarmaktadır. Oluşan bu gürültü zaman içinde operatörlerde işitme kaybının oluşmasının yanı sıra sinir, stres, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, tahammülsüzlük gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

 

Önlem

Kırma makinelerinin alınmasında Ses yalıtımı iyi yapılmış makinelerin tercih edilmesi sağlanmalıdır. Gürültünün teknik önlemler ile önlenememesi durumunda çalışan operatörün SNR değeri 32-35dB aralığında Manşon tip kulaklık kullanması sağlanmalıdır.

 

Döner Kısımlar

Makinelerin döner kısımları tehlikelidir. Kırma makinelerindeki bu döner kısımlar Kayış Kasnak sistemleri, Dişliler ve zincirler dir. Özellikle makinede malzeme sıkışması veya temizlik amacıyla bıçak bloğu’nun açılması ve buralarda kontrolsüz çalışmalar yapılması kaza riskini arttırmaktadır. Kırma makinelerinde yaşanan iş kazalarının bir çoğu makine durdurulmadan bıçaklara sıkışan malzemenin elle çıkartılmaya çalışılmasından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak ta uzuv kayıplı kazalar yaşanmaktadır. Makine bıçaklarına sıkışan malzemeyi çıkartmak için makine mutlaka durdurulmalı, elektrik panosundan elektriği kesilmelidir. Makine bıçaklarının gizlendiği kapakta mutlaka switch sistemi olmalı, kapak açık bırakıldığında veya bakım için açıldığında makineyi durdurmalıdır.

Kırma makinelerinde Kaza yaşanmasına sebep veren diğer bir husus ise ağızdan plastik malzeme beslemesi yapılırken, malzemenin elle ittirilmesi sonucu parmakların bıçaklara temas etmesi sonucu yaşanan uzuv kayıplı kazalardır. Kırma makinelerinde elle ittirmek yerine takoz kullanılması sağlanmalıdır.

 

Çapaklar

Kırılan keskin plastik malzemeler çalışanların ellerinin kesilmesine veya hava ile temizlik esnasında çalışanların gözüne kaçarak iş kazası yaşanmasına sebep verir. Bu gibi iş kazaları ile karşılaşmamak için Kırma makinelerinde çalışan operatörlerin kesilmeye karşı dirençli bir eldiven, gözlerini ve yüzünü korumak için ise gözlük veya şeffaf yüz siperliği kullanması sağlanmalıdır.

 

Kırma makineleri her kullanım öncesinde Acil Stop butonları ile emniyet switch sistemlerinin uygun çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Kırma makinelerinde çalışan operatörlere Makine Kullanma eğitiminin yanında Toz ve Gürültüden kaynaklanan hastalıklar ve korunma yöntemleri konusunda eğitim verilmesi sağlanmalıdır.

Yorumlar