KİMYASALLARIN KAYDI, DEĞERLENDİRİLMESİ, İZNİ VE KISITLANMASI  HAKKINDA YÖNETMELİK 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete Sayı : 30105   Kimyasalların Kaydı Değerlendirmesi İzni ve Kısıtlanması yönetmeliği yayınlanmıştır.

Yönetmelik  Adsızyürürlüğe 2017 yılı sonunda girecektir. Yönetmelik 12 kısımdan oluşmaktadır.

Teknik olarak AB’de 2006 tarihinde yayınlanan REACH yönetmeliğinin aynısıdır.

REACH yönetmeliğinden farkı ise kayıt dosyaların sadece EK 18 belirtilen 64 saat eğitim almış Kimyasal Güvenlik Değerlendirme Uzmanı tarafından yapılmasıdır. Bunun amacı yanlış ve eksik dosyaların hazırlanmasının önüne geçmektir.

Eğitimler TÜRKAK tarafından akredite eğitim kuruluşları tarafından yapılacaktır.

Kimyasal madde bazlı kayıt zorunluluğu getirmektedir. KKDİK REACH yönetmeliğinden diğer farkı ise tonaj bantlarına göre kayıt tarihleri bulunmamaktadır. Kayıt tarihi daha uzun tutulmuş ön kayıt ve kayıt tarihleri belirtilmiştir.

İthalatçılar, Üreticiler (Tek temsilci, ücüncü taraf temsilci) ve Eşya üreticileri (salımılı madde varsa) kayıt yaptıracaktır.

Ön kayıt ve kayıt tarihleri belirtilmiştir. Ön kayıt için herhangi bir ücret yoktur. Ücretler yönetmelik yürürlüğe girdiğinde belirlenecektir. Kayıt, izin, kayıt güncelleme ve ar-ge bildirimleri için döner sermaye birim fiyatları belirlenecektir. Yıllık madde tonajı ve firma büyüklüğüne göre kayıt ücretleri değişecektir.  Kayıtlar Online Kimyasal Kayıt Sistemi üzerinden yapılacaktır.

31/12/2020 tarihinde kadar ön kayıt 31/12/2020 ile 31/12/2023 arasında kayıt işlemleri gerçekleşecektir. MSDS güvenlik bilgi formları 2023’ten sonra KKDİK yönetmeliği kapsamında yeniden hazırlanmalıdır.

REACH altında AB ülkesinde kayıtlı maddeler KKDİK çerçevesinde Türkiye’de tekrar kayıt edilmeleri gereklidir. Başvuru dosyaları türkçe hazırlanmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlık yetkililerin belirtiğine göre test raporlarının özet ve kapsamlı özetleri türkçe hazırlanırsa ingilizce raporlar kabul edilecektir.

Yurtdışında yerleşik  kimyasal madde arz eden üreticilerin/firmaların KKDİK ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için, Türkiye’de yerleşik bir Tek Temsilci atamaları gerekmektedir. Tek temsilci kayıt ile KKDİK mevzuatı ile ilgili tüm yükümlülükleri yerine getirmelidir. Üçüncü taraf temsilci ise Türkiye’de yerleşik firmaların kayıt sırasında firma kimlik bilgilerinin gizliliğini korumak için atamaları yapabileceği temsilcidir.

KKDİK’in eklerinde yasaklı ve kısıtlı kimyasal maddelerin listeleri yönetmelik yürürlüğe girince yayınlanacaktır.

Bize Ulaşın
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu Onaylıyorum.