Kurşun Ağır Metal Limiti

FDA Food and Drug Administration (Amerika İlaç ve Gıda Dairesi) Kozmetik ürünlerdeki Kurşun oranı ile ilgili kılavuz taslağı yayınladıindir

Kozmetik ürünlerde birçok boya kullanılmaktadır. Bu boyalarda belirli oranlarda ağır metal içermektedir. ABD’de kozmetik ürünler için yetkili olan otorite FDA tarafından kurşun oranları için kılavuz taslağı yayınlanmıştır.

Maksimum kurşun oranı dudak bakım ürünleri ve durulanmayan ürünler için 10 ppm olarak belirlenmiştir. Bu belirlenen oran diğer ülkelerde ki mevzuatlara uygundur.

ABD’de 2007 ve 2013 yılları arasında 550 dudak ürünü kurşun içerikleri yönünden değerlendirildi. Dudak ürünlerinde 0,026 ile 7,19 ppm arasında kurşun bulundu. Ortalama kurşun seviyesi ise 1,09 ppm olarak belirlendi.

Göz farı, vücut losyonu, maskara, fondöten, pudra, allık, traş köpüğü ve yüz boyası gibi kozmetik ürünlerde kurşun seviyesi 0,0084 ile 14 ppm arasında değişiklik göstermektedir. Allık için ortalama kurşun seviyesi ise 4,6 ppm olarak belirlendi.

Bir FDA yetkilisine göre “Kozmetik dudak ürünlerinin ve durulanmayan ürünlerin, sağlık riskini oluşturacak seviyelerde bir safsızlık olarak kurşun içermemesini sağlanmalıdır.” 10 ppm seviyesi insan sağlığı açısından herhangi bir risk içermediği ağır metal seviyesidir. Üreticiler bu seviyeyi minimumda tutması gereklidir.

10 ppm kurşun ağır metal limiti ruj, dudak parlatıcısı, dudak kalemi, göz farı, göz fırçası, şampuan ve vücut losyonu gibi ürünlere uygulanacaktır.

Bu uygulama kurşun asetat içeren topikal olarak uygulanan saç boyaları ve ilaçları kapsamamaktadır.

Türkiye Kozmetik mevzuatında da ağır metaller için limitler belirlenmiştir.

Türkiye mevzuatlarına göre makyaj ürünlerinin (renkli kozmetik) ağır metal analizleri olması zorunludur.

10.05.2016 tarihinde yayınlanan KOZMETİK ÜRÜNLERDE AĞIR METAL SAFSIZLIKLARINA İLİŞKİN KILAVUZ’a göre

Kozmetik ürünler için ağır metal sınır değerler;

Kurşun: 20 ppm Arsenik: 5 ppm Kadmiyum: 5 ppm Cıva: 1 ppm Antimon: 10 ppm

Diş macunları için kabul edilebilir en yüksek ağır metal sınır değerleri aşağıda verilmiştir:

Kurşun: 1 ppm Arsenik: 0.5 ppm Kadminyum: 0.1 ppm Cıva: 0.2 ppm Antimon: 0.5 ppm

Kaynak: Cosmetics and Toiletries 22 Aralık 2016

Kılavuz Taslağı: http://www.fda.gov/cosmetics/guidanceregulation/guidancedocuments/ucm452623.htm#footnote1

TİTCK Kılavuzu: TİTCK AĞIR METAL SAFSIZLIK KILAVUZU

Yorumlar